Bestellingen uit China worden duurder

Wellicht heb je er al iets over gehoord of gelezen, maar weet je nog niet hoe het precies zit. Het kan ook zijn dat je dit nieuws nog helemaal niet hebt meegekregen. In beide gevallen hebben we de oplossing voor je. In dit artikel zullen we uit de doeken doen welke regels er gaan veranderen die ervoor zorgen dat bestellingen uit China en andere landen buiten de EU duurder worden. 

BTW

Tot nu toe was het zo dat bestellingen onder de 22 euro vrijgesteld waren van btw. Dit verandert per1 juli 2021. Vanaf deze datum kan de btw direct bij de webshop in rekening worden gebracht, maar kan ook worden berekend bij invoer in Nederland.

Afhandelingkosten

De huidige situatie is dat veel pakjes die het land inkomen niet gecontroleerd worden. Er worden dan geen extra kosten meer bij de besteller in rekening gebracht. Dit gaat echter veranderen. Vanaf 1 juli zullen alle pakjes gecontroleerd worden en moeten de bestellers hier btw en afhandelingskosten over betalen. Deze bedragen in Nederland vanaf deze datum rond de 14 euro voor bestellingen onder de 150 euro. Voor bestellingen daarboven zijn de inklaringskosten 32 euro. 

Leestip: AliExpress Review – Lees ÉÉRST onze ervaringen met Ali Express Nederland!

Warehousing

Een manier die Chinese webshops hebben bedacht om onder bepaalde kosten uit te komen is het principe van warehousing. Door een depot in Europa te hebben en de producten van daaruit te verzenden hoeven ze geen kosten te betalen voor het invoeren en vermijden ze douanekosten.

Het kan zijn dat de kosten voor een product wat hoger zijn dan wanneer je ze direct in China bestelt. Doordat je geen extra kosten hoeft te betalen kun je echter toch goedkoper uit zijn door ze via dit warehousing-systeem te bestellen. 

IOSS

Een andere oplossing voor het beperken van de kosten door de nieuwe regels is IOSS. Dit staat voor Import One Stop Shop. Het is een Europees initiatief voor webshops van buiten de EU. 

Webshops die zich hierbij hebben aangesloten brengen zelf de btw in rekening en dragen deze af aan de belastingdienst. Er is dus geen sprake meer van onvoorziene kosten.

Uitgelicht:  Shein Betrouwbaar? | Lees hier ÉÉRST onze ervaringen! | Eerlijke recensies Shein Nederland

Conclusie

Bestellingen uit China en andere landen buiten de EU worden dus door de nieuwe regels duurder. Je kunt deze kosten echter binnen de perken houden door je spullen te bestellen bij een webshop die zich heeft aangesloten bij IOSS of die een depot in Europa hebben. Het loont hierbij om de totale kosten via de verschillende opties met elkaar te vergelijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation